Helsingin seudun kesäyliopisto

Kielet Haku
På svenska In English

51021050 Kiinalainen tussimaalaus ja sivellintekniikka

Tämä kurssi on päättynyt

Aika: 8.–12.8. ma–pe klo 10.00–15.30

Paikka: Harakan saari, 00140 Helsinki.
Harakan saari sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä aivan Kaivopuiston edustalla, Särkän- ja Uunisaaren välissä. Saareen pääsee lautalla Cafe Ursulan laiturista. Opiskelijoille lähetetään ennen kurssin alkua tarkemmat tiedot opetuspaikalle saapumisesta. Harakan Taiteilijatalossa on 31 ateljeeta ja se sijaitsee vanhassa kemian laboratoriossa. Opetus tapahtuu taitelijatalon kirjastossa ja ulkona maastossa. Lisäksi saarella on näyttelyitä sekä luontotalo ja akvaario.

Sisältö: Kiinalaisella tussimaalauksella on monituhatvuotiset perinteet. Kurssilla tutustumme itämaisen taidehistorian kautta kuvan tekemiseen liittyvään filosofiaan ja tekniikkaan. Maalausharjoituksissa opiskelemme siveltimen, musteen ja värien käyttöön liittyvää tekniikkaa erityisesti liikkeen kautta.  Maalausaiheet ovat monipuolisesti maisema-, lintu- ja kukka-aiheita, joita sovellamme vapaammin zen-tyyppisen tyylin kautta. Maalaamme myös Harakan saaren kiehtovaa maisemaa havainnon pohjalta. Kukin tussimaalauspäivä alkaa lempeällä n. 10–15 min. kestävällä Chi kung -harjoituksella, jonka opettelemme kurssilla.

Varusteet: Kurssilla pyritään työskentelemään mahdollisimman paljon ulkona, joten varaathan asianmukaiset säähän soveltuvat varusteet: hattu ja aurinkosuoja tai lämpimät, tuulelta suojaavat varusteet viileämmällä säällä. Sateen sattuessa työskentelemme kuitenkin sisällä. Mukaan kannattaa ottaa myös kunnon eväät.

Tarvikkeet: Tuo mukanasi kurssille seuraavat tarvikkeet ja välineet.

•    1–3 erikokoista kiinalaista sivellintä, koot n. 1–3 cm väliltä. Luonnonkarvasiveltimiä (ei keinokuitua): esim. vuohi (valkoinen) tai peura-/susisiveltimiä (ruskea). Siveltimet imevät paljon vettä. Yksikin hyvä sivellin riittää. Kiinalaiset siveltimet ovat teräväkärkisiä ja niitä käytetään myös kalligrafiassa. Ne ovat ensin kovia eli tärkättyjä. Siveltimet liotetaan haaleassa vedessä. Huom! Tavalliset länsimaiset vesivärisiveltimet eivät sovellu Sumi-maalauksen tekniikkaan.

•    kiinalaista tai japanilaista Sumi-mustetta pullossa tai tussitanko ja tussikivi

•    kiinalaiset vesivärit tuubeissa (kiinalainen väripaletti on erilainen kuin länsimaalainen)

•    valkoinen matala paletti esim. tavallinen ruokalautanen tai akvarellipaletti (esim. krysanteemipaletti)

•    kaksi vesikuppia

•    kiinalaista tai Sumi-e paperia rullassa (imukykyinen paperi, kiinalaisittain kuvioitu rulla sis. parempaa paperia. Japanilainen paperi on valkaistu ja hiukan paksumpaa eli hitaampaa.)

•    makulatuuripaperia tai muuta huokoista paperia harjoituksiin (esim. sanomalehtiä)

•    villahuopa paperin alustaksi, väh. 70 x 80 cm. Tasainen ja huopamainen = imukykyinen alusta on tärkeä, eli aitoa villaa, ei keinokuitua (esim. vanha villahuopa käy). Huopia saa myös lainata opettajalta.

Joskus kiinalaisia maalausvälineitä voi ostaa valmiissa rasioissa. Kurssin alussa käymme yhdessä läpi välineistön.

Materiaaleja taidetarvikeliikkeistä: Snow White (Hakaniemi), Tempera, Farbe (Kaapelitehdas)

Taidekurssilaiset saavat 15–20 % alennusta Temperan (Uudenmaankatu 16) ja 20 % alennusta Taidemaalariliiton Taiteilijatarvikevälityksen (Erottajankatu 9 B) normaalihintaisista taidetarvikkeista Helsingin seudun kesäyliopiston ilmoittautumisvahvistuksella.

Yhteistyössä: Boddhi Art School

Opettaja: TaM, kuvataiteilija Sirkku Ala-Harja

Kesto ja kurssimaksu: 32 t, 110 €Opettaja: Ala-Harja Sirkku

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 14, kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varalle.

Opetuspaikka: ks. kurssin tiedot

Päivä ja kello: Ma: 10.00 - 15.30 Ti: 10.00 - 15.30 Ke: 10.00 - 15.30 To: 10.00 - 15.30 Pe: 10.00 - 15.30

Aika: 8.8.2022 - 12.8.2022

Kurssimaksu: 110,00 €

Ilmoittautuminen alkaa: 31.3.2022 10.00

Ilmoittaudu viimeistään: 7.8.2022 23.59

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit