Tavoite ja sisältö: Tällä kurssilla osallistujat oppivat hyödyntämään taideterapeuttisia menetelmiä oman kasvunsa ja työhyvinvointinsa tukena. Lisäksi kurssi tarjoaa tietoa ja kokemusta siitä, miten taideprosessin vaikutuksia voi käyttää kasvatuksen ja ohjauksen tukena.
Kohderyhmä: Opettajat, kasvattaja ja kaikki, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään taideterapeuttisia menetelmiä oman työhyvinvointinsa tukena sekä soveltamaan niitä omassa työssään. Peruskoulutukseksi soveltuu sosiaali-, terveys-, opetus- tai kasvatusalan tutkinto. Aikaisempaa kokemusta taidetyöskentelystä ei vaadita.
Suoritustapa: Kurssi jakaantuu A ja B osioon siten että molemmat osat ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, mutta B-osaan osallistuminen edellyttää A-osan suorittamista. Opetus järjestetään monimuoto-opetuksena. Etäopetusillat tallennetaan ja ne on katsottavissa niitä seuraavien kahden viikon ajan. Kurssiin kuuluu myös itsenäistä työskentelyä, kuten kirjallisuuteen perehtymistä ja taiteellista työskentelyä tapaamiskertojen välillä. B-osioon kuuluu lisäksi taideperusteisten menetelmien kokeileminen ja kehittäminen omassa työyhteisössä.
A-osion kurssikuvaus
Tavoite: Tavoitteena on vahvistaa ihmistyöntekijöiden työhyvinvointia ja työssäjaksamista. Kurssilla opitaan tunnistamaan oman työn kuormittavuustekijöitä ja etsitään uusia keinoja kohdata työn haasteita. Koulutuksen käytyään osallistujilla on paremmat valmiudet tarkastella ammatti-identiteettiään, ymmärtää omia toimintatapojaan. A-osiossa osallistujat saavat omakohtaisen kokemuksen taideterapeuttisesta työskentelystä ja sen vaikuttavuudesta. Työskentely on psykoedukatiivista ja sen aikana käydään läpi ihmistyö kuormittavuustekijöitä sekä vahvistetaan omia rajoja ja voimavaroja. Sellaisenaan A-osa toimii myös opettajien ja kasvattajien itsekasvatuksena ja työnohjauksellisena toimintana.
A-osio vastaa laajuudeltaan 4 opintopisteen työmäärää.
Sisältö:
B-osion kurssikuvaus
Tavoite: Osallistujat saavat tietoa erilaisten taideterapeuttisten menetelmien käytöstä osana opetus- kasvatus- ja ohjaustyötä. Osallistujat oppivat miten ja miksi erilaiset taideperustaiset harjoitukset toimivat ja miten niitä voisi soveltaa omassa työssään. Osallistujat kokeilevat ja edelleen kehittävät harjoituksia omaan työympäristöön liittyvässä oppimistehtävässä.
B-osio vastaa laajuudeltaan 4 opintopisteen työmäärää. B-osaan osallistuminen edellyttää A-osan suorittamista.
Sisältö:
pe 13.1.23 lähiopetus Ryhmäyttämistä tukevat harjoitukset
la 14.1.23 lähiopetus Ryhmäyttämistä tukevat harjoitukset
pe 27.1.23 etäopetus Keskittymiseen ohjaavat ja sitä tukevat harjoitukset
la 11.2.23 lähiopetus Keskittymiseen ohjaavat ja sitä tukevat harjoitukset
pe 17.2.23 etäopetus Vapauttavat ja leikkimään kutsuvat harjoitukset
la 4.3.23 lähiopetus Vapauttavat ja leikkimään kutsuvat harjoitukset
pe 17.3.23 etäopetus Itsesäätelyä (vireystilaa) opettavat harjoitukset
la 1.4.23 lähiopetus Itsesäätelyä (vireystilaa) opettavat harjoitukset
pe 14.4.23 etäopetus Pidemmät prosessinomaiset harjoitukset
la 29.4.23 lähiopetus Omien harjoitusten reflektointi ja lopetus
lähipäivät klo 9.00-15.00 ja etäopetusillat klo 17.00-20.00.
Opetuspaikat ilmoitetaan lähempänä.
Kouluttajat:
Pia Angeria, KM, koordinaattori, käsityö- ja kuvataidekasvattaja, muotoilija, kuvataideterapeutti, joogaohjaaja, ääniresonanssihoitaja. Pia on luovien alojen moniosaaja, joka tarkastelee asioita monista näkökulmista vastauksia etsien. Pian osaamisaluetta ovat lasten, nuorten ja aikuisten kasvuun liittyvät haasteet, aistiherkkyydet sekä kehotietoisuus. Pia on kiinnostunut aikuisten hyvinvoinnista, lasten- ja nuorten aistisäätelyn, koulumotivaation ja itsetunnon pulmista sekä työyhteisöjen hyvinvoinnista. Pian erityisenä kiinnostuksen kohteena on keho-mieli yhteys ja sen vahvistaminen sekä tiedostamattoman mielen vaikutus ja mahdollisuudet terveyteen, kasvuun ja ihmisenä oloon.
Maiju Multanen, Steinerpedagogi, erityisopettaja, kuvataideterapeutti, sensomotorisen taideterapian opiskelija, esikoistietokirjailija. Maiju on taidelähtöisen erityisopetuksen uranuurtaja, joka on jo pitkään tutkinut oppimisen haasteita taidetta, kehollisuutta ja sensomotorisia harjoitteita hyödyntäen. Hän on kehittänyt erilaisia taideterapeuttisia menetelmiä sekä koulumotivaation, minäpystyvyyden, ja erilaisten neurologisten haasteiden kanssa painivien oppilaiden tukemiseksi. Oppimisen haasteiden lisäksi Maijua kiinnostaa ihmisen kokonaisvaltainen kasvu ja kehitys.
Kesto: 100 ot
Kokonaisuuteen kuuluvat kurssit:
84006820A: Taideterapeuttisia työkaluja opettajille ja kasvattajille, A-osa
Opettaja: Useita opettajia
Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 20, kurssilla on tilaa.
Opetuspaikka: ks. kurssin tiedotPäivä ja kello: Pe: 09.00 - 15.00 La: 09.00 - 15.00
Aika: 30.7.2022 - 29.4.2023
Kurssimaksu: 1420,00 €
Opintopisteet: 8.00
Ilmoittautuminen alkaa: 31.3.2022 10.00
Ilmoittaudu viimeistään: 20.7.2022 10.00
Lisää kurssi omaan kalenteriisi
Näytä saman aineen muut kurssit